Mineraltillskottet Steel Joint - När det lilla extra är avgörande!

Det är väl känt att en stor procent hästar inom Rid och travsporten har problem med lösa benbitar (osteochondros) och metaboliska tillväxtrubbningar som leder till ledinflammationer vid hårt träning och tävling. Brister i foderstaten under uppväxten kan till stor del vara en av bovarna i dramat. Företaget som utvecklat Steel Joint har genom studier visat att ben, leder och brosk utvecklas gynnsammare om man tillför nödvändiga mineraler tillsammans och i kombination med vissa vitaminer än om dom tillförs enskilt. Steel Joint är en ”näringstillsatts” som i första hand är framtaget för att minska påfrestningsskador på högpresterande hästar och stärka uppbyggnad av ben och leder på föl.

Stallar som använder Steel Joint har konstaterat att problem med leder på tävlingshästar minskat och hästarna har överlag fått förbättrad tillväxt och hovkvalite.

Uppfödare som ger Steel Joint till sina dräktiga ston tycker att fölen föds med starkare benställning (trampar ej igenom lika mycket) Vinterpälsen på åringarna är tätare, kortare och blankare än tidigare och hälsostatusen står på stort plus!

Steel Joint rekommenderas av veterinärer efter operationer på skadad ”benyta” för att påskynda läkning.

Steel Joint rekommenderas varmt av Sveriges ledande veterinärer och hovslagare.

Ges med fördel till dräktiga ston, högpresterande hästar och hästar med försämrad hovkvalite men självklart även till Dig som bara vill ge Din häst det ”bästa”.

Hur påverkar innehållet Din häst.

Kisel – ingår som viktig komponent i brosk, bindväv, senor och hud. Studier har visat att vid stress som hästen utsätts för vid t.ex. träning och tävling ökar behovet av kisel markant för att uppehållas kärlens elasticitet och motverka förkalkning.

Dolomitkalk (kalcium-magnesium karbonat) – Hästar har av tradition utfodrats med foderkalk, oftast med fri tillgång. Senare forskning har visat att kalk måste tillföras i rätt proportion då kalciums placering i skelettet styrs av kisel, magnesium och bor tillsammans med vitaminerna A, C och D. Den sammansättningen som vi använder oss av i Steel Joint har visat att brosket och bindvävernas ämnesomsättning och ledernas ”smörjning” blir effektivare.

Bor – en mycket viktig mineral där en brist kan leda till benskörhet. Bor minskar utsöndringen av kalcium, magnesium och fosfor från kroppen. Bor deltar även i kroppens egen produktion av D3 vitamin.

Magnesium – reglerar aktiv kalcium transport och har stor inverkan på bendensiteten. En brist kan leda till försämrad utveckling av skelettet.

Analysgaranti Fodertillsatser per kg:
Kalcium 16 % Vitamin A 290 000 IE
Magnesium 9,5 % Vitamin D3 29 000 IE
Kisel 6 % Vitamin C 920 mg
Fosfor 0.03 % Bor 20 mg
Aska 20 %  
Zink 0,005 %  
Koppar 0,002 %  
Natrium 0,02 %  

Rekommenderad mängd/ dag:

Ponny

30-80g

Häst

70 – 100g

Dräktigt sto

100g

Dålig hovkvalite

100g

Benskada/konvalescent

100g

Föl 3-6 veckor

0,2 dl

Föl 7-3 månader

0,3 dl

Föl 3-8 månader

0,5 dl
Föl 8-12 månader 0,5- 1 dl

 


Sannsagan om hopphästen Hot Line

Problemen började redan när Hot Line var nyfödd. Hon föddes med ett 7 cm överbett och tillbringade därför de första tre dygnen på Ultuna Djursjukhus i Uppsala för att få hjälp med att få i sig tillräckligt med mjölk. Vid ca sex månaders ålder upptäcktes hälta och gallor på båda bakknäna. Efter vidare undersökning och röntgen upptäckte man lösa benbitar (Osteochondros) i båda bakknäna. En mycket dålig start i livet för vår fölunge. Som liten uppfödare och svårt att släppa taget så bestämde vi ändå att göra ett försök med att operera. Operationen utfördes av Bengt Roneus på Ultuna. Man bestämde sig för att börja med det bakknä som hade sämst prognos. Bengt Roneus ringde oss efter ingreppet och berättade att det var mer lösa benbitar än man trott. Operationen hade avbrutits och man rekommenderade oss att avliva Hot Line.

1991 började mineraltillskottet Steel Joint säljas i Sverige, mineralen med förmågan att stärka leder, hovar och benbyggnad. Det blev vår eller snarare Hot Lines räddning. Hot Line började utfodras med Steel Joint och röntgades en gång per år för att se om det blev någon förbättring. Hon röntgades upp till 4½ års ålder då vi fick besked om att det bara var att "tuta och köra". Ny benyta hade bildats och hon var lika frisk som vilken 4½-åring som helst. Inridningen fick en sen start, men vad gör det! Tävlingsdebuten blev också sen (7 års ålder), MEN vad gör det! Idag är Hot Line en reslig donna på 1.76 cm över manken. Hon har hunnit bli tolv år och har placeringar i 1.45-hoppningar, varit med på NM och EM för Juniorer, placerat sig i junior-SM och YR SM, placerat sig 2004 på Scandinavium i Juniorcupen som gick där, samt ingår i Juniorlandslaget med sin ryttare Bobo Fuchs från Västerås. Vem hade trott det för 11½ år sen!

Anette Stuborn/Sigtuna